La ce sa fii atent daca vrei o camera foto ieftin


Preturile produselor electronice scad de sarbatori la niveluri care fac anumite produse mult mai accesibile pentru cam oricine. In aceasta categorie intra si camerele foto compacte, care desi au preturi rezonabile indiferent de momentul anului, in aceasta perioada ajung sa fie adevarate chilipiruri. Dar, chiar daca sunt ieftine, asta nu inseamna ca trebuie sa cumparati orice va pica in mana. CNET a realizat un ghid pentru cei care doresc sa achizitioneze o camera foto point and shoot. Iata la ce aspecte trebuie sa va uitati cu atentie daca decideti sa cheltuiti ceva bani pentru o camera foto compacta.
Majoritatea fotografilor amatori se orienteaza pentru achizitionarea unei camere compacte in functie de trei factori care par importanti (mai ales in mentalitatea de masa): numarul de megapixeli, performanta zoom-ului si marimea ecranului LCD care inlocuieste, la camerele din generatiile recente, vizorul. Sa ramanem la aceste asa-numite caracteristici, dar sa le detaliem un pic pentru ca macar aceste optiuni sa fie facute cu cap.
Megapixeli, megapixeli, megapixeli...
De la bun inceput trebuie spus faptul ca un numar mare de megapixeli nu inseamna neaparat si o calitate mai buna a fotografiilor. Iar acest lucru este extrem de valabil mai ales in cazul camerelor compacte ieftine. De cele mai multe ori, producatorii acestor camere foto au "ies" mai ieftin (ca preturi de productie) prin marirea aiuritoare a numarului de megapixeli, decat prin dotarea aparatelor cu tehnologii de imbunatatire a calitatii imaginilor. O rezolutie mare pe o tehnologie ieftina duce la rezultate dezastroase, respectiv veti arunca banii pe geam (chiar daca sunt putini bani). Majoritatea camerelor compacte nu au nevoie de senzori de imagine cu mai mult de 12 Megapixeli. Va intereseaza, la urma urmei, sa faceti fotografii in vacanta pe care sa le puneti intr-un album de familie, nu sa realizati un foto-tapet de calitate extrem de proasta...
Aproape orice camera foto point and shoot cu 8 - 10 - 12 megapixeli si stabilizator de imagine va face fotografii decente atunci cand este folosita in exterior, in conditii de luminizitate normale. Probeleme apar, de obicei, atunci cand fotografiati pe vreme mohorata sau noaptea, iar, in general, atunci va veti da seama de ce este in stare "obiectivul" camerei voastre. Aici clacheaza majoritatea camerelor compacte cu cateva exceptii. Asa ca daca stiti ca veti realiza in special fotografii in conditii de iluminare redusa, ar fi bine sa optati pentru o camera foto cu tehnologie backside-illuminated (BSI) CMOS (asa cum are, de exemplu iPhone 4). Va costa un pic mai mult decat un aparat fara aceasta optiune, dar merita.



sursa: www.hit.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu