Se plimbă pe străzile din Galaţi cu un transportator blindat înmatriculat!



Gălăţeanul Sorin Mavru a investit timp, energie şi resurse materiale impresionante pentru a-şi alcătui colecţia impresionantă de vehicule militare din al Doilea Război Mondial.



După ce a recondiţionat câteva "rarităţi" precum un Ford Popular, din 1938, Ford T, Kissel White Eagle şi Excalibur, Sorin Mavru a făcut o pasiune pentru maşinile militare de epocă.

Prima lui achiziţie a fost un transportor blindat Scania Terrangbil SKPM/42 fabricat în 1942, conform adevarul.

„L-am găsit în oraşul suedez Boros. Proprietarul nu putea să-l păstreze pentru că noua sa locuinţă nu avea curte. Am avut şansa să-l cumpăr şi extraordinar este faptul că era înmatriculată pentru a circula pe drumurile publice, ca orice alt autovehicol. În toată lumea, doar trei asemenea transportoare au ca proprietari persoane private, care pot circula cu ele",  a spus Sorin Mavru.

Maşina de luptă, care nu mai are armament, are o lungime de nouă metri şi este pus în mişcare de un motor uriaş cu o capacitate cilindrică de 6.000 de centimetri cubi care consumă multă benzină.

În prezent, Sorin Mavru este „curtat" de un muzeu din Olanda, care ar dori să cumpere transportorul după recondiţionare. „Nici nu mă gândesc să-l vând. Abia aştept să-l pot expune pentru gălăţeni, în locuri publice şi să particip cu el la expoziţii de maşini de epocă. Transportorul acesta are şi valoare istorică. A fost construit în timpul celui de-al doilea Război Mondial, de teama unei invazii naziste în Suedia. Apoi, în anii 50, a fost utilizată la misiuni de pace în Congo şi Cipru, sub egida ONU", afirmă Sorin Mavru.

Cea mai recentă achiziţie pentru această colecţie unică în România este o tanchetă marca Pansarbandvagn 401. „Este un vehicul cu şenile de pe care a fost demontată turela cu tun şi restul armamentelor. Este perfect funcţional. Are un motor diesel care funcţionează ireproşabil. Voi aduce şi tancheta în ţară pentru a o recondiţiona când transportorul va fi gata, astfel încât noua colecţie să aibă primele două piese", a explicat gălăţeanul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu