Multe produse pe care le cumpărăm din magazine nu au un termen de valabilitate. Căci, nu-ţi spune nimeni când trebuie să arunci pernele, salteaua de pat, covorul, pilota sau tocătorul din bucătărie. Cu toate acestea, pentru a-ţi proteja sănătatea, trebuie să ştii când să renunţi la ele. Iată care sunt obiectele din casă de care trebuie să scapi.
A venit weekend-ul şi acum ai timp la dispoziţie să mai deretici prin casă. Dacă nu faci curăţenie, te poţi ocupa de lucrurile de care este obligatoriu să scapi cât mai repede: cele care te pot îmbolnăvi.
Aruncă medicamentele expirate!
Majoritatea medicamentelor şi suplimentelor alimentare au un termen de valabilitate de trei ani. Asta, cu condiţia să fie păstrate în locuri întunecoase şi răcoroase. Când cumpărăm medicamente, acestea poate au stat deja chiar luni de zile în rafturile farmaciilor. Este recomandat să verifici termenul de valabilitate al tuturor medicamentelor şi să arunci tot ce este vechi.
* Păstrează după expirare:analgezicele, cele de alergii, de stomac şi de răceală .
* Aruncă după expirare: antibioticele, nitroglicerină, medicamentele lichide şi pastilele pentru copii.
Schimbă salteaua de pat!
Toată lumea ştie că un somn bun echilibrează sănătatea.
O saltea de pat bună ţine 5-10 ani. Dar, dacă observi că nu mai dormi bine, trebuie să cumperi una nouă. Nu neglija acest aspect.
O saltea de pat veche îţi poate provoca afecţiuni ale muşchilor şi oaselor. În plus şi salteaua, ca şi perna, devine un loc propice pentru înmulţirea acarienilor.
Schimbă tocătorul!
Lingurile din lemn, dar mai ales tocătorul sunt obiectele din bucătărie unde se înmulţesc cel mai mult bacteriile.
Aceste ustensile trebuie înlocuite o dată la 6 luni. Între timp, ele se spală după fiecare folosire cu apă clocotită şi se freacă cu detergent de vase sau bicarbonat. De obicei, pe tocător tai şi tranşezi cărnurile. Dacă nu este curăţat imediat, resturile intră în lemn şi provoacă un focar de infecţie.
Înlocuieşte pernele!
Pernele se schimbă în fiecare an, indiferent de materialul din care sunt confecţionate. Pentru că nu pot fi spălate, pernele devin, în timp, un adevărat cuib de bacterii şi acarieni. Chiar dacă speli frecvent feţele de pernă, praful, sebumul de pe piele şi celulele moarte intră în ţesătură şi îţi pot provoca alergii sau afecţiuni respiratorii.
Schimbă covorul!
Odată nou şi pufos, covorul din cameră este acum aspru şi mult mai subţire. Dar, cel mai grav este că, oricât l-ai curăţa, spăla şi aspira covorul este mai mereu plin de praf. De obicei, acesta se schimbă după 5 ani de la cumpărare.
Dacă nu-l schimbi la timp şi nici nu-l poţi curăţa bine, rişti să te îmbolnăveşti tu sau familia ta. Cele mai grave afecţiuni sunt cele pulmonare, iar copiii sunt cei mai predispuşi să se îmbolnăvească. Motivul? Un copil mic merge de-a buşilea pe covor, se joacă sau cade şi aspiră praful îmbâcsit.
sursa:http://www.click.ro/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu